Radio Örebro om flygkraschen på Gillersklack för 50 år sedan

För 50 år sedan flög ett Drakenplan in i masten på toppen av Gillersklack. Sveriges Radio har nu gjort ett reportage om olyckan. En av de intervjuade är Kjell, SM4KKJ, som befann sig i slalombacken på Gillersklack när det hände. Masten, eller rättare sagt den mast som sattes upp som ersättning för den kraschade masten, är den som senare använts under många år för vår repeater SK4RRE, senare omdöpt till SK4EA/R. Reportaget hittar du på Dramatiska kraschen vid slalombacke – stridsflygplan störtade – P4 Örebro | Sveriges Radio. /SM4EPR

Amatörradiokursen tar helgledigt

Certifikatkursen har nu haft sista träffen för i år. Ämnet för kvällen var mätning. Avsnitten om ellära och radioteknik är färdiga. Nu väntar uppehåll över helgerna med återstart den 13 januari.

Fullt i stugan på Luciamötet

December månadsmöte med sedvanligt Luciakaffe samlade 17 personer i klubbstugan, dessutom fem medlemmar via JITSI. Några bilder tagna av SM4IPC nedan. Mötet beslutade att årsmöte ska hållas 8 mars. /SM4EPR

Studieförbundet Vuxenskolan om digitalt stöd

Vår samarbetspartner Studieförbundet Vuxenskolan har gjort ett inlägg på sin hemsida om Radioklubbens användande av digitalt stöd under pandemin. Texten grundar sig på det som framkom vid deras besök på radioklubben tidigt i höstas. Se inlägget på Radioklubben blev digital under pandemin – SV Örebro län.

Loppis hos SK7OL

Undertecknad var i början av oktober på resa i södra Sverige, och passade då på att besöka SK7OL:s loppis i klubbstugan i Klippan. Där träffade jag också vår medlem där nere, Johan, numera SA7AGT. Som synes av bilden kunde man köpa både prylar och kaffe på plats. /SM4EPR

SA7AGT och SM4EPR

DMR-repeatern på Gillersklack nedstängd

DMR repeatern med anropssignal SA4BHE som suttit på vårt repeater-QTH på Gillersklack är nu nermonterad. Även reservkraften till vår 2m repeater är nedtagen. Orsaken är att abonnemanget för el är uppsagt, och vi kan inte längre vara kvar på platsen. Vår 2 m repeater är nu i drift från Kopparbergsklubbens stuga på Gillersklack, så den är fortfarande fullt användbar. Det finns i nuläget dock inga planer på att åter sätta upp DMR-repeatern i närområdet.

Radiosamband vid Rikspokalen

Lindesbergs Radioklubb stod för säkerhetssamband via radio vid Rikspokalen 2 oktober. Fyra stationer placerades ut efter den första specialsträckan, och kommunikationen via radio fungerade mycket bra. Även om många fick stopp på sträckan av olika anledningar, så var det inga olyckor.

Tävlingar på VHF/UHF

Efter renoveringsarbetet med antennerna i stora masten under senaste året, så är SK4EA åter aktiva i tävlingar på VHF och UHF, särskilt första och andra tisdagen i månaden. Förra tisdagen kördes 61 kontakter, varav 12 med stationer belägna mer än 50 mil bort. Längsta kontakten blev med en ryska station i trakten av St. Petersburg. Vill du också vara med och köra dessa eller andra tävlingar från klubbstationen? Hör av dig på klubbkvällarna i så fall.

Amatörradiokurs

Torsdag 30 september startar en Amatörradiokurs med siktet mot amatörradiocertifikat. Kursledare är Christer Andersson, SM4LRA, och Mats Ericson, SM4EPR. Lokaler blir Radioklubbens stuga på Stadsskogsvägen 1 i Lindesberg, med möjlighet att delta via videokonferens på JITSI. Frågor och anmälan till sk4ea@ssa.se, eller per telefon 070-2486255.

Månadsmöte 31 augusti

Första månadsmötet för säsongen blir på tisdag 31 augusti kl 19.00. Mötet genomförs kombinerat i klubblokalen och via JITSI. Efter mötet informerar SM4IVE om SMFF och SMSS, det vill säga amatörradiotrafik från naturreservat och sjöar.