SK4TL hamloppis i ny lokal 21 september

Observera att SK4TL har bytt lokal för sin hamloppis. Nu gäller det att ta sig till Hardemo Bygdegård strax norr om Brändåsen. Säljare släpps in kl 9.00, och köpare kl 11.00. Lättare förtäring finns som vanligt. Se https://www.sk4tl.com/events/sk4tl-radio-team-loppis-21-september-2019-hardemo-bygdegard-brandasen/.

Spionradio på distriktsmötet

Enligt notisen i senaste QTC har distriktsmötet i Forshaga, lördag 28 september, utökats med en programpunkt. Efter mötet kommer Christer, SM4DZR, att prata om ”spionradio”. Det låter som en spännande programpunkt. Christer driver ju Kils Tele-, Radio- och Datormuseum, och har nog en hel del intressant att förtälja.

Mötet sker i Ordenshuset Hvilan, Bruksgatan 30, Forshaga, och börjar med fika kl 10, distriktsmöte kl 11, därefter lättlunch och så Christers föredrag.0

SSA:s nödsambandsguide

Igår tisdag hade vi filmvisning av SA6RTJ:s föredrag om krissamband. I föredraget talades det om SSA:s nödsambandsguide. Den hittar du här: https://www.ssa.se/iaru-nodsambandsguide/.

Repeaterservice

SM4KKJ och SM4EPR har gjort ett par tillsynsbesök vid repeatern på Gillersklack. Uteffekt och filterfunktion bedöms vara oförändrad med tidigare mätningar. SVF i antennsystemet har ökat någon tiondel. Vid senaste besöket monterades en referensantenn 12 meter över marken, och funktionen i repeaterantennen bedömdes normal. För några år sedan monterades ett filter för 12,5 kHz i mottagaren, så kom ihåg att du behöver ha den smala bandbredden för att höras korrekt över repeatern. Vi söker efter ett litet väggelement för 2-fas 400 V, då det som sitter där är trasigt. Hör av dig om du har något sådant, eller om du är intresserad av att följa med vid kommande tillsynsbesök.

SK4EA/R. Högst upp nätaggregat, därunder logikenhet och sedan radioenhet (SRA 400).
På golvet kavitetsfilter till höger och batterier för reservkraft till vänster.

Krissambandsfilm 10 september

Tisdag 10 september tittar vi på inspelningen av SA6RTJ:s föredrag om Krissamband från årsmöteshelgen i april. Vi börjar kl 19.00, eller så snart därefter vi är klara med gräsklippning.

uBITX HF-transceiver

Just nu är det många som funderar på att bygga en uBITX transceiver för kortvåg, men man avvaktar vidare utveckling av denna. Version 5 med firmware 5.1 är nu testad på ARRL:s labb, och en rapport är publicerad i QST, och kan ses på https://www.youtube.com/watch?v=9gjvsCY-RhY&feature=youtu.be. Du kan också läsa om riggen på http://www.hfsignals.com/index.php/ubitx/.

SAC-test CW 21-22 september

Vill du köra telegrafidelen av den skandinaviska aktivitetstesten från klubbstationen? I år är det 60-års jubileum för denna populära tävling. Kontakta klubben eller Mats, SM4EPR om du är intresserad.

Fieldday med D6-möte 13-15/9

14 september har Lidköpngs Radioamatörer ett intressant helgarrangemang med distriktsmöte, föredrag, loppis och samkväm. Möjlighet till camping 13-15 september. Se närmare http://lidkoping.org/teka/LRA/PDF/DL6%20Möte%202019-09-13.pdf .

Kommande radiosamband

Längre fram i kalendern blir det fler radiosamband att engagera sig i, närmare bestämt Bergslagsrallyt 8 februari och Rally Sweden som pågår 13-16 februari. Boka av i almanackorna så kommer mer information längre fram.

Radiosamband NoraTrofén 14 september

SK4TL behöver vår hjälp att genomföra radiosamband vid NoraTrofén runt Järnboås den 14 september. Anmäl dig snarast till SM4MOX eller SM4EPR.