Amatörradiokurs

Lindesbergs Radioklubb startar en kurs i amatörradio med målet att deltagarna avlägger prov för amatörradiocertifikat.

Kursen bygger huvudsakligen på självstudier med regelbunden handledning, såväl på plats på Lindesbergs Radioklubb som via internet.

Medlemskap i Lindesbergs Radioklubb erfordras. Handledningsstöd kan enligt ovanstående också erbjudas på distans.

Första träff tisdag 22 januari klockan 18.30. Anmälan till Christer Andersson (SM4LRA) på sm4lra@hotmail.com eller telefon 070-261 5133

Distriktsmöte 23 mars i Falun

FaluRadioklubb SK4AO och DL4 inbjuder till fjärde distriktets Vårmöte
Lördag 23/3 på SK4AO Klubbstuga Vår besöksadress är
Plutonsvägen 20
791 40
Falun

Kaffe/te/dricka med smörgås serveras från klockan 10.00.
Inlotsning på 145.625 MHz över repeatern SK4RGL
Mötet börjar klockan 11.00.
Efter mötet serveras lätt lunch.
Falun Radioklubb SK4AO och DL4, SM4IVE, Lars Pettersson

Info från ssa.se/distrikt-4/

Julafton = SAQ i Grimeton sänder meddelande till världen på 17,2 kHz

Vad skall man göra medan man väntar på tomten?
Varför inte lyssna på julsändningen från vår nästan ett hundra år gamla radiostation SAQ i Grimeton.
Traditionsenligt sänds ett meddelande till världen från vårat UNESCO världsarv.
För de som inte har mottagarresurser att lyssna på Alexanderson alternatorns 17,2 kHz CW signal sker även i år livesändning av händelsen på deras Youtube kanal.
Utsändningen startar 0900 svensk normaltid och sändaren börjar tunas upp 0830 SNT.
SK6SAQ kommer att vara QRV på
7035 kHz CW, 14035 kHz CW samt 3755 kHz SSB
Info på http://alexander.n.se/
Youtube
https://www.youtube.com/channel/UC-83S-l9JKD1iuhsXx3XQ3g?sub_confirmation=1
så varför inte hälsa på en gammal 93 årig dam på julaftonsmorgonen.

God jul önskar
SM4LRA / Christer

 

 

Ett brev betyder så mycket

Idag kom det ett brev från USA med nedanstående QSL. Vi har kört flera stationer från Bahamas i Väst-Indien, men våra försök att få QSL via förmedlingsbyrån har misslyckats varje gång. Efter att i oktober gjort en framstöt per post angående en kontakt 2013, så har vi idag belönats med ytterligare ett land verifierat för DXCC-diplomet. Vi är nu uppe i 302 länder.

Avslutning

17 personer samlades till Luciaträffen på Lindesbergs Radioklubb. Stämningen var god, diskussionerna och anekdoterna var många. Planeringen av årsmöteshelgen rullade på. Närmast är det medföljarprogrammet som börjar ta form. Som sedvanligt i Luciaveckan bjöds på kaffe med pepparkaka och saffranskaka. Den senare bakad av Annicka och där SM4KKL Lasse ordnat delar av vår logotyp som dekoration. Vi fortsätter med Öppet Hus helgfria tisdagar.

 

Högeffekttillstånd SK4EA

Undertecknad har beviljats tillstånd för sändning med upp till 1000 W PEP uteffekt från klubbstationen, på de band som angetts i tillståndet. Trafik utifrån detta tillstånd kan även genomföras av övriga medlemmar, med egen signal eller klubbens anropssignal. All trafik enligt detta tillstånd sker på mitt ansvar. Jag önskar därför att ni på något sätt informerar mig om era aktiviteter utifrån detta tillstånd. Vill du läsa tillståndet så finns det på medlemssidorna. Trafik med upp till 200 W PEP uteffekt berörs inte av detta, utan kan fortgå som vanligt.

/Mats SM4EPR

Tropokonditioner

I samband med senaste tidens väderlek med temperaturinversion i atmosfären, fanns det också goda förutsättningar för det som kallas för tropokonditioner på frekvenser inom VHF/UHF. Goda förhållanden rådde i flera dagar, och kulmen nåddes 22/11. SM4IVE satte nytt distansrekord för Sverige när det gäller tropoförbindelser på 432 MHz. Han körde en station i Ryssland, R6AM, belägen i lokator LN04NX, drygt 25 mil ost-sydost om Moskva, ett avstånd på 2332 km. Från SK4UG kördes på 144 MHz som längst UR8GZ i KN66RT i Ukraina, ett avstånd på 1893 km. Prognoser för goda tropoutbredningar kan studeras på dxinfocentre.com.

Antenner

Igår hölls en välbesökt temakväll om antenner. Det blev diskussioner om praktiska detaljer samt om olika antenntyper. ARRL:s Antenna Handbook finns tillgänglig på klubben för de som vill fördjupa sig.

QSL

En mindre QSL-sändning kom i slutet av oktober. Om flödet av kort in till QSL-byrån i Sollentuna fortsätter som nu kan det förväntas en ny sändning i december-januari.

En utgående sändning med närmare ett halvt kilo QSL-kort har skickats idag för vidarebefordran runt om i världen.

/SM4EPR

Ny frekvens i Kolsva

Det verkar som om Kolsvarepeatern har bytt frekvens. Den hörs nu på 145,675 MHz och 433,875 MHz. Som tidigare är den bärvågsstyrd, och går man in på någon av infrekvenserna så hörs man på båda utfrekvenserna.

/SM4EPR