SK4EA-L ny SVX-Link på 145,300 MHz

Det finns nu en SVX-Link uppkopplad på SK4EA. Namnet SVX-Link relaterar till upphovsmannen, SM0SVX Tobias, och det är ett system för uppkoppling av analoga repeatrar (”vanlig FM”) via Internet. Det finns över 60 uppkopplade enheter till detta system, men en del av dessa är ju i samma ort. En stor spridning finns i alla fall i landet. Det finns en del att läsa om detta på SVX Portal 2.5 (sm2ampr.net), och där finns länkar till sidor du kan läsa mer.

Om du lyssnar på 145,300 MHz ska du kunna höra identifiering varje heltimme. Sedan kan det förekomma samtal. För att inte alla ska höra allt som pågår, så har man ordnat med talgrupper (TG) för olika utbredningsområden. Inställningarna nu är att trafik på talgruppen för hela Sverige, TG 240, hörs över vår länk, liksom TG 2404 för fjärde distriktet, 24020 som är SK2SSA bulletinsändning (söndagar klockan 20) samt TG 24042 som är en temporär TG lokalt för vår länk.

För att sända behöver du i dagsläget sända subton. Denna är 136,5 Hz för lokal trafik. Genom ändring av subton eller genom att slå DTMF-serier kan du koppla upp mot andra enheter. Undertecknad har minimal erfarenhet än så länge, och inställningarna för användande av länken kommer att ändras efterhand så att de passar oss. SYSOP är SM4JST.

Vill du göra en enkel test så kan du med subton 136,5 Hz på sända DTMF * , så får du information från länken. Sänder di DTMF 1# aktiveras en papegojfunktion, så att du kan sända ett meddelande som du avlyssnar kvaliteten på efteråt. Tack till de som lånat ut utrustning till detta, SM4LRA, SM4MOZ och SM4JST. /Mats SM4EPR

Comments are closed.