Strömförsörjning på Hällaåsen
Vi har bedömt att det skulle vara mycket kostsamt att teckna abonnemang för elleverans till vårt repeater-QTH på Hällaåsen. Dessutom vill vi bland annat av beredskapsskäl ha en fungerande länkstation även vid strömavbrott på elnätet. Hösten 2023 monterades därför solceller i masten med regulator nere i kuren. Under vintern räckte inte laddningen till, delvis på grund av några för nedgångna batterier i batteribanken. Vi satsar därför på att komplettera med en vindgenerator till vilken vi erhållit generöst bidrag från Sparbanksstiftelsen. Projektledare är SM4IOZ.
Nu på hösten 2024 så har det monterats ett komplement till solcellslösningen och det är ett vindkraftverk. Planen är att kalibrera hop dessa två system till en komplett lösning som kommer att fungera klanderfritt året runt. Tanken är att när solen inte lyser så blåser det. Om det varken blåser eller när solen lyser så drivs utrustningen av den batteribank som finns där nyladdad och klar att ta vid när det behövs.
Möjliggörare av projektet energiförsörjning på Hällaåsen
- Först och främst många timmars ideellt arbete av klubbmedlemmar, där SM4IOZ och SM4KKL lagt ner mest tid, men även SM4MOX och flera har varit engagerade.
- Från Sparbanksstiftelsen Bergslagen har vi fått ett generöst bidrag som räckt till inköp av vindkraftgenerator med laddningsregulator och kablage.
- Av Sunwind fick vi rabatt och vi har kunnat använda Magnus på Sunwind som bollplank för våra frågor.
- SM4IOZ har bidragit med material, bland annat laddningsregulatorn för solpanelerna.
- Solpanelerna har vi fått låna på obestämd tid av Renewmic AB. De har också bistått med arbetskraft (Jonas) i masten vid monteringen av vindkraftverket.
- Linde Energi har bistått med utrangerade backupbatterier.
Utrustning på Hällaåsen
- Vindkraftverket, X400 24V, är köpt av Sunwind i Stockholm. Manualen finns här. Till denna en laddningsregulator, MPPT.
- Kabel från vindkraftverket 3x6mm2 RKKB
- Victron DC/DC för att ta ner spänningen från batteribankens 24V till sändarbatteriets 13,8 V för matning av sändaren.
- Solpaneler 4 stycken, som ger en toppeffekt på cirka 1200 W.
- VEVOR 60A MPPT Solar Charge Controller 12V/24V/36V/48V System LCD Dis LCD Display Laddare med max 150V DC PV ingångsspänning, RS485 kommunikation
- WIFI Module Cloud-Box-M2
- Telefon med appen SolarMate för att kunna kolla laddningsstatus via nätet, dock fungerar appen bara sporadiskt.
Planering framåt
Som det är nu mår batteribanken inte riktigt bra, det finns bara ca 1/3 kvar av batteriernas kapacitet. Misstanken är att de inte riktigt tål hissandet upp och ner i spänning, de är ju avsedda att sitta som backupbatterier med underhållsladdning med konstant spänning. Vi överväger därför starkt att ersätta nuvarande batterier i batteribanken med Bly/Kol-batterier som borde klara det bättre att fungera med varierande laddningsgrad.