Portabeltesten 2017-05-17

Då var det dags igen att ge sig ut i vår sköna natur för att köra lite radio.
Någorlunda tidigt gav sig jag SM4LRA/Christer och SA4BES/ Tomas av mot Harsberget norr om Lindesberg
Locator JO79OQ.
Vi riggade upp våra grejor vid det lokala jaktlagets grillkoja.
radio FT817 med batteri och 3 Watt uteffekt. Antennen var en G5RV monterad på ett 7 meter högt metspö. Antennen var ”nyfixad” men vägrade att fungera från början. Det visade sig att en skruv till bandkabeln behövde dras ytterligare, sen gick det så det rök i från oss.
det blev några QSOn körda på 80 meter medan vi också njöt också av det goa vädret.

I utrustningen ingick också gulaschsoppa och nykokt kaffe med tilltugg som avnjöts med stor förtjusning.

Senare under förmiddagen kom SM4EPR/Mats på besök, då passade vi också på att ta en promenad till toppen på berget och hittade ett underbart ställe vid branten mot Råsvalen där utsikten var fantastisk. Kanske ett möjligt QTH till nästa vår.
Dagen gav 8 st. QSOn med SM och LA stationer och med det lät vi oss nöja för den här gången.

Bara att ladda för nästa år och hoppas flera kommer med.

73 de SM4LRA/ Christer

CW kursen färdig

Efter ett och ett halvt års slit har nu SK4EAs CW kurs avslutats.
De fyra deltagarna har nu kommit till den punkt då träningen börjar på allvar, nämligen med att köra på egen hand.
Det har varit mycket jobb för alla men mycket trevligt att få ro detta i hamn.
Kursen avslutades med Gofika, Kaffe och tårta den 23/4 2017.
Kursledarna SM4LRA/Christer och SM4EPR/Mats önskar alla en trevlig sommar med många rara kontakter på banden.

73 de SM4LRA/ Christer

Rapport Lindedagen

Lindedagen var radiomässigt lyckad. Besöksantalet hade kunnat vara högre. Vädret var kyligt, och många gäster gick efter Strandpromenaden utan att gå runt på Loppholmen där Lindesbergs Radioklubb hade demonstration av amatörradio. För ändamålet hade vi gjort i ordning vår portabla fackverksmast. Läget vid Stora Lindesjön var utmärkt ur radiosynpunkt, och ett antal radiokontakter med olika moder genomfördes, nämligen telegrafi, telefoni och datakommunikation. Tack alla som bidrog och alla som besökte oss.

Mastvagnen förberedsMasten upprestStationsplats

Fieldday 20-21 maj?

Vid gårdagens månadsmöte föreslog Christer en fieldday 20-21 maj i samband med Portabeltesten. Kontakta Christer i första hand om du är intresserad,

Ingående QSL

QSL-kort har kommit till 8S4MM, SM4DYQ, SM4EPR, SM4FZW och SM4LRA.

Amatörradions dag 18 april

18 april var amatörradions dag. I Lindesbergs Radioklubb firade vi med fika och service på vår mobila fackverksmast. Som synes är amatörradio en kul hobby.

SM4FZW, SM4LRA, SA4BES, SM4MOX

Lindedagen 10 maj

Lindedagen onsdag den 10 maj kl 16-20

En utomhusmässa vid Lindesjön med det mesta och det bästa från Lindesberg

133 utställare i form av företag, föreningar och offentliga verksamheter.

Välkomna till Bergslagens Pärla, Lindesberg.

Lindesbergs Radioklubb, SK4EA, ställer ut på Loppholmarna, med demonstration av amatörradio.

Se vidare på www.lindedagen.se

Lindedagen.1000x300

Distriktsmötet i Karlskoga

Lördagens distriktsmöte i Karlskoga samlade ett 20-tal personer. Olika frågor inom SSA och i klubbarna diskuterades under ledning av distriktsledaren SM4IVE, Lars. SM4HFI, Jan, visade den nya fyrsändaren för SK4MPI, med sändning av PI4 mode. SM4TFE, Kent, berättade om kommunikation inom ambulansverksamheten, såsom Rakel med mera.

SK4MPI

Kent, SM4TFE

Distriktsmöte Karlskoga

Lördag 8 april är det alltså dags för distriktsmöte i Karlskoga. Samling med fika från 10.00. Mötet börjar 11.00. Lättare förtäring efter mötet.

I kallelsen på SSA:s hemsida, distrikt 4, framgår koordinater till möteslokalen, Möckelnföreningarnas Hus. Om man hellre vill söka på gatuadress har undertecknad kommit fram till att adressen bör vara Balkvägen 9 i Karlskoga.

/SM4EPR

Rekord i Eskilstuna

I år var det rekord på radiomässan i Eskilstuna, nästan 330 meter bord, nästan 80 säljare. Deltagarantalet var drygt 1.100 vilket inte är nytt rekord, men väldigt många besökare för en amatörradiomässa i Sverige. Eskilstunamässan är den största samlingspunkten för radioamatörer i Sverige. Många medlemmar i Lindesbergs Radioklubb sågs också i vimlet, och det blev både det ena och det andra utburet från loppisen. För egen del blev utbytet antenner, både för handapparat och bil. Ett antal träffar för olika intresseområden inom amatörradion avverkades, och det fanns även möjlighet att avlägga prov för amatörradiocertifikat. Eskilstuna Sändareamatörer är värda en stor eloge för sitt fina arrangemang av denna mässa.

/SM4EPR