Väder

Vindhastighet: 2 m/s VSV
Vindbyar: 4 m/s

Studiekväll

Vid den genomförda studiekvällen angående elektromagnetiska fält var intresset stort bland de tio deltagarna. Christer, SM4LRA, och Mats , SM4EPR, hade förberett genomgången. Beräkningar gjordes gentemot Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer och visade goda marginaler för aktuella stationer.

Årsmötet valde om styrelsen

Lindesbergs Radioklubbs årsmöte förlöpte utan större överraskningar. Styrelsen är oförändrad efter genomförda val, med ordförande Allan Dahlberg i spetsen. Verksamhetsberättelsen omfattade en mängd olika aktiviteter som genomförts under året. Du som är medlem kan läsa protokoll och verksamhetsberättelse på medlemssidorna.

Fler QSL

Ytterligare ett kuvert med QSL inkom i veckan. Berörda mottagare är informerade. Kom ihåg att det är ett lämpligt tillfälle att lämna utgående QSL på amatörradiomässan i Eskilstuna den 1 april.

Lindedagen 10 maj

Lindesbergs Radioklubb har anmält sig som utställare på Lindedagen den 10 maj. Har du några förslag på vad vi ska visa där, kom till klubbkvällarna och för fram dina idéer!

Lindedagen.1000x300

Studiekväll 21 mars

På månadsmötet bestämde vi oss för att samlas till en kvälls studier av det nyutkomna materialet om Elektromagnetiska fält. Vi satsar på den 21 mars kl 19.00 i klubbstugan. Läs igenom materialet i förväg, så kan vi diskutera innehållet steg för steg. Klicka på texten ovanför för att få fram dokumentet i PDF-form.

cropped-lrklogo.jpg

ARRL-testen

Undertecknad körde knappt hundra QSO:n med Nordamerika från SK4EA i ARRL-testen den gångna helgen. Tjugometersbandet var gynnsamt på lördagseftermiddagen, men mot kvällen kom norrskenet och skärmade av, och aktiviteten avslutades då.

/SM4EPR

Svenska rallyt 9 till 12 februari

Då var det dags igen för den stora motorfesten i Värmland .
SK4EA bemannade med hjälp av 2 operatörer från SK4UG rallyt med 13 stationer totalt.
Sträckan Knon norr om Ekshärad tarvade åtta och Värmullsåsen vid Hagfors de övriga fem stationerna.

Fredag
Äventyret började för några av oss med att vi for till Stjernefors herrgård där vi installerade oss inför kvällen, sedan bar det av upp till målet på Knon där vi riggade vår krossbands repeter.
Färden gick vidare till serviceplatsen i Torsby där vi tittade på Historisk racing och mycket annat intressant, en av oss blev till och med intervjuad av ett japanskt TV team.
Sedan for vi åter till Uddeholm för kvällen.
Operatörerna på Värmullsåsen boade in sig för kvällen på Esperantogården i Lesjöfors.

Lördag.
Tidig morgon 02:30 purrning för frukost och sedan avfärd mot Knon.
Väl på plats visade det sig att radioförhållandena var de bästa tänkbara. Endast en station behövde resa mast. Alla kunde köra varandra direkt på 2 meter, på många ställen fungerade det även bra med handapparat. Efter tävlingsstart visade det sig tidigt att banan var mycket snabb. Sträckans 31 km avverkades på drygt 13 minuter. Den officiella medelfarten var 138 km/h vilket var så snabbt att FIA drog in Knon 2, även Historiska rallyt på Knon blev inställt på grund av en skoterolycka i närheten av vägen mellan radio 1 och 2.
Vid 11 tiden bröts sträckan och färden bar hemåt.
Under tiden genomfördes sambandet på Värmullsåsen i Hagfors med ett mycket bra resultat.

Utsikten från radio tre var vacker och bilarna kunde följas i ca 150 meter.

20170211_091143

Radioplats 3 Knon

20170211_091202

Ett av de många snabba partierna på Knon mellan Radio 4 och 5.

Resized_20170211_111821

Tack för ett väl genomfört samband
73 de SM4LRA / Christer

Nya länkar

Två nya länkar är tillagda i länklistan i vänsterspalten. Det är dels en funktion med höjdkarta som ger möjlighet till att ta fram en terrängprofil mellan två punkter, och dels en kunskapsbank av PDF-filer hos N5DUX.

Elektromagnetiska fält

Sveriges Sändaramatörer, SSA, har publicerat ett nytt studiematerial, Elektromagnetiska fält och Radioamatören. Alla radioamatörer behöver sätta sig in i detta ämne, och det är ett lämpligt ämne för en temakväll på Radioklubben framöver.

Inkomna QSL

För en vecka sedasn inkom en liten QSL-sändning till klubben, korten finns insorterade i facken. Adressater är SM4BSI, SM4DYQ, SM4EPR, SM4FZW, SM4LRA och SK4EA.