Gillersklackrepeatern åter QRV

Repeatern på 145,600 MHz är nu åter QRV, efter att den idag har flyttats ner till Kopparbergs Radioklubbs stuga på Gillersklack. Antennen är en kvartsvågs GP. Rapporter är välkomna.

Så här isigt är det för närvarande på Gillerklack

Repeatern på Gillersklack strömlös

Det finns för närvarande inte ström till repeateranläggningen på Gillersklack. Repeatern SK4EA/R på 145,600 MHz har idag stängts av för att skydda batterierna från djupurladdning. Även DMR-repeatern SA4BHE är ur drift.

December månadsmöte 15/12

December månadsmöte genomförs på JITSI den 15/12 kl 19.00. Du får själv ordna ditt lussefika som hör till! 🙂 Välkomna!

Rally Sweden

Det finns plats för fler operatörer vid Rally Sweden 11-14 februari. Ta kontakt om du är intresserad. Vår mailadress är sk4ea@ssa.se . Telefonnummer hittar du på sidan om radiosamband.

Temakväll antenner via JITSI 8/12

Tisdag 8/12 klockan 19.00 blir det temakväll om antenner. Eftersom vi inte kan vistas många i klubblokalen så sker mötet via JITSI. Välkommen att logga in på https://meet.jit.si/SK4EA . Vi tar upp erfarenhetar av antenner, diskuterar önskade antenner och försöker gemensamt besvara olika frågeställningar.

JITSI för klubbträffar

Vid tisdagens månadsmöte fanns två klubbmedlemmar med på mötet via videolänk genom JITSI. JITSI är en lätt användbar konferenssida på webben. På medlemssidorna finns en instruktion inlagd hur man använder den. Just nu ökar smittspridning av corona, så det kan säkert bli aktuellt att använda den mer framöver, kanske till och med på ”vanliga” tisdagskvällar. /SM4EPR

Zambia verifierat med QSL

I senaste QSL-sändningen från SSA berikades Radioklubben med ytterligare ett bekräftat kört land, nämligen Zambia. Sedan tidigare har vi bekräftade kontakter med 302 länder registrerade hos amerikanska föreningen ARRL. Därutöver har vi ytterligare några enstaka länder för senare registrering, och nu även Zambia. /SM4EPR

QSL på ingång

QSL till SK4EA, SM4EPR, SM4FZW, SM4LRA och SM4DYQ har kommit. Insortering i facken är nu klar.

Diplexer 3,5-52/144-438 MHz

Förutom byggprojekt kvartsvågsantenn med eventuellt ringbasjordplan, så har vi under senaste årets byggkvällar jobbat runt en diplexer som skulle kunna vara användbar i sammanhanget, till exempel vid radiosamband. Många prototyper och många mätningar har det varit efter vägen. Vi har efter den hårda men lärorika vägen råkat ut för ett felaktigt kopplingsschema från en betrodd internetkälla, svårigheten att använda kretskortslaminat som byggbas, användning av simuleringsprogram utan adekvata hjälptexter, och vi har fått lära oss betydelsen av korta anslutningar på VHF/UHF-frekvenser.

Slutet gott, allting gott hoppas vi nu, då den senaste prototypen uppvisar fullt acceptabla värden för en amatörbyggd diplexer. Genomgångsdämpningen har uppmätts till lägre än 0,6 dB, Isolationen mer än 33 dB och SWR 1:1,2 eller lägre.

Den här diplexern har tillräckligt bra isolation för att fungera både med en radio till två antenner, och till en antenn och två stationer. Vill man bygga en diplexer bara för en radio med två antenner kan man göra det enklare med färre komponenter. /SM4EPR

Diplexern i närbild

SA4BHE DMR repeater

Johan, SA4BHE, har på begäran skickat lite information om DMR-repeatern SA4BHE på Gillersklack. Vill du läsa mer omm DMR kan du titta på http://www.swedmr.se/ :

I skåpet sitter det 2st Motorola GM360 UHF, en för TX och en för RX. Dessa är kopplade till ett MMDVM kort (kortet som sköter själva DMR biten) som i sin tur sitter på en Raspberry Pi 3 som körs på Linux. Drivsändaren ger ca 1w ut till ett slutsteg och ger efter filtren ca 15w.

TX: 434.6375

RX: 432.6375

CC: 4

TS1: Just nu enbart testverksamhet och positionering 

TS2: TG 240, 2400, 2404, 240240

Antenn: 4stack (AV1914-H) riktad österut på ca 25m höjd

/SM4EPR

På bifogad bild ovanifrån:
  Raspberry Pi 3 och MMDVM kort
Radio
Filter
Slutsteg och fläkt
Nätdel