Lindesimmet 2019

Lördag 17 augusti genomfördes Lindesimmet i Bottenån i Lindesberg. Vi bidrog med sju operatörer i båtar för säkerhetssamband samt upprättande av en radiolänk från ledarbåten till mål för överföring av speakerljud. Till årets samband hade vi ordnat ny antenn/jordplan samt ett slutsteg till sändaren för speakerljud, liksom en stabilare glasfibermast till mottagarantennen vid målet. Vi hade kontakt med Västerås Radioklubb, som hade ett annat stort radiosamband i utkanten av Lindesberg, SM-rallyt Kolsvarundan. Tack vare gemensam frekvensplanering, och VRK:s tillmötesgående, kunde vi använda vår crossbandsrepeater 145,475/433,525 för att stärka upp säkerhetssambandet. Allt igenom ett lyckat arrangemang för vår del, om man bortser från en del regn som kom under pågående tävling.

Målolatsen

Limmaredsutflykten igen

Sex klubbmedlemmar passade på att besöka Öppet Hus i Limmared den 3:e augusti och övernatta med respektive i husvagn eller husbil, tillsammans med medlemmar i SK4TL. Det blev shoppat både det ena och det andra. För bilder, se Amatörradionyheternas hemsida, och eventuellt vidarelänkning.

Limmareds Öppet Hus

Lördag 3 augusti har Limmared Radio & Data AB Öppet Hus klockan 10.00 – 15.00. Bra erbjudanden på plats utlovas på hemsidan, se http://butik.limmared.nu/sv/content/11-oppethus-3-aug . Det blir också bakluckeloppis. Resa dit kan genomföras själv eller med samåkning enligt egen planering. Limmared har tipsat om en plats för övernattning i fritidsfordon fredag-lördag i närheten av affären. Medlemmar från SK4TL kommer att vara där också. En resa till Limmared går också att kombinera med ett besök på Grimeton, där Vänföreningen Alexander har kvällsvisning av stationen torsdag 1 augusti kl 16.30-18.30.

.

Radiosamband fortgår

Några bilder från det omfattande radiosambandet vid det pågående Midnattssolsrallyt:

Mål SS 5, SM4EPR
Vakt 1 SS 6, SM0CRT
SA4RJN laddar batterierna inför kommande uppdrag på SS 11

Sambandstrafik 10-13 juli

Onsdag 10-13 juli äger Midnattssolsrallyt rum, med HQ i Örebro. Lindesbergs Radioklubb och SK4TL Radio Team är engagerade i detta stora evenemang med radiosamband. 57 positioner ska vi och några inlånade operatörer bemanna med radiosamband under dessa dagar, och dessutom kommer vi att ha en basstation vid HQ bemannad alla fyra dagarna. Radiotrafiken kommer att genomföras på 145 MHz, mestadels på ett antal direktfrekvenser, men även repeatrar kommer att engageras för att upprätthålla kommunikationen.

SK4TL/R på 145,7125 MHz kommer att vara aktuell för användning alla fyra dagarna. SK4EA/R på 145,600 MHz kommer att användas främst torsdag 11 juli. SK4EA/R på 145,6875 MHz kommer att användas främst lördag 13 juli. Tänk på att sambandstrafiken är viktig i ett säkerhetssyfte, så undvik att störa trafiken. Under de dagar som sambandstrafik är aktuell kommer SK4EA/R båda att vara ställda i bärvågsstyrd drift.

/Mats SM4EPR

World Scout Jamboree

22 July 2019 – 2 August 2019   24th World Scout Jamboree

Hejsan, snart drar jag Magdalena Dammström, SA5YLB (också känd från 8S4SP) tillsammans med ca 2000 svenska scouter över till USA och ett läger med ca 50.000 deltagare.

Jag kommer åka som ledare för 35 scouter och inte som funktionär för radiotältet den här gången.

Jag ser fram emot en riktigt häftig upplevelse och jag kommer självklart försöka få till ett besök vid radiotältet. På lägret. Skulle jag få möjlighet att låna signalen så ska jag försöka sprida till klubben att jag kommer sitta vid radion ett tag. Men även när inte jag är vid radion får ni gärna försöka få kontakt med lägret och prata med andra radiointresserade scouter runtom vår glob.

För mer detaljerad information se länkarna här nedan

Callsign: NA1WJ (North America’s 1st World Jamboree)
Where: Summit Bechtel Family National Scout Reserve, West Virginia, USA
Description: The two main goals for the station are:
1 – Introduce the science, technology, fun, and magic of amateur radio operation to Scouts and Scout leaders from around the world.
2 – Serve as the amateur radio voice of the Jamboree via two-way radio contacts within the Summit and worldwide.
Read more: World Jamboree and NA1WJ
Link: http://https://k2bsa.net/world-jamboree-na1wj/

73, SA5YLB

Vad är amatörradio

Amerikanska amatärradioföreningen, ARRL, har lamserat en ny film, för att informera om vad amatörradio är. Se http://www.arrl.org/what-is-ham-radio.

.

.

Distriktsmöte 28 september

Distriktsmöte i 4 distriktet hålls den 28 Sept  kl 11.00

Vi samlas för fika och mingel 10.00

Efter mötet serveras enklare lunch.

Plats: Ordenshuset Hvilan Slottsvägen 2   Forshaga

Välkomna  till Forshaga

DL4 SM4IVE samt  KSA/SK4AV

Inkomna QSL

QSL till SK4EA, SM4EPR, SM4FZW och SM4LRA har inkommit idag. Insorteras i facken idag eller imorgon. /Mats SM4EPR

Rallyrapport

Christian, SM0CRT, har skickat lite information om hans deltagande i radiosambandet vid LE Torph Memorial Rally 8 juni. Rallyt hade hela 10 specialsträckor, och vi stöttade därför Radiosamband Värmland i detta uppdrag med några operatörer. Christian skriver själv:

Dagen förlöp riktigt bra. Jag var i och försig på plats i tid innan någon annan, varvid jag körde den avstängda rallysträckan med husvagn, en inte helt vanlig företeelse tror jag! 😉

Jag fick målgången på SS7 och riggade upp radio och antenn på plats enligt anvisningar, men när allt var klart kom nya direktiv om att riva rubbet och flytta ca 200m ner i en gryta (vägskäl) som radiomässigt var svår. Från 5W och god mottagning utan brus, fick jag nu köra 50W men var ändå brusig trots extern X200 på 6 meter mast…

Lagom en halvtimme innan rallystart startade också regnandet som höll i sig genom hela loppet! 😉 Solen kom tillbaka när sista bil trillade in. 

Motstationen på starten vid SS7 var synnerligen nöjd med dagen, liksom HK. Inget strul i rapporteringarna.

Mål SS7
Riggen

Radiolådan är skapad efter inspiration från årsträffen i Lindesberg, där SSA:s sambandsansvarige höll föredrag om möjligheterna och hade dokument som visade olika riggningsmöjligheter. I lådan finns följande:

Icom ID-4100 ”FM-burk” för VHF-UHF.

Icom IC-7000 för alla moder, HF-VHF-UHF, med Daiwa korsvisande ståendevågmeter och LDG IT-100 tuner. 

För strömförsörjningen finns ett inbyggt 30Ah litiumbatteri och 230VAC till 12VDC nätaggregat. Anslutningar med laddaggregat finns också för en 100W solcellspanel, och separat (gula burken) 230VAC bensindrivet inverterelverk. 

För spänningsförsörjning av separata enheter finns i översta panelen en voltmeter, dubbla USB-ladduttag (för telefoner och paddor mm), ciggplugg (här nyttjat för att ladda / driva min handapparat ovanpå lådan) och dubbla Anderson Powerpolekontakter. Separata högtalare nyttjas till riggarna för att kunna få bra volymnivå så även övriga funktionärer hör vad som försegår i radiokommunikationen. 

Hela lådan är uppbyggd kring Anderson Powerpoleanslutningar, med West Mountain Radios EpicPWR strömnav och RigRunner för separat avsäkrad strömdistribution. Enheterna är fastbultade i lådan som har hjul och handtag för att dra med sig som en resväska. 

Antenn för VHF/UHF är Diamonds X-200 på 6m mast. En mobilvippa på magnetfot finns också på biltaket. För HF finns en G5RV för samtliga HF-band.