Välbesökt månadsmöte

Mars månadsmöte var välbesökt med 16 deltagare via JITSI. Tyvärr var det lite hackigt med överföringen på sina håll, men helhetsintrycket är ändå att JITSI hjälper klubben att bibehålla aktiviteter under coronarestriktionerna. På onsdag 7 april blir det dessutom SSA distriktsmöte på JITSI, och det blir spännande att se hur det utfaller. Närmare information om distriktsmötet på Distriktsmöte 7 April kl 19.00 (Jitsi) – SSA Distrikt 4.

Diplom för körda ryska oblast

Det finns många diplom att samla till under radiokörandet på banden. Att jaga kontakter med alla världens länder för det amerikanska diplomet DXCC är vanligt. Svenska kommuner, naturreservat och sjöar är också populära diplommöjligheter. Ytterligare ett är de ryska oblasten som man kan samla för RDA – Russian District Award. Diplommanagern RA3R har skickat över intressant information om webbplatser med mera som underlättar jakten på detta diplom. Klicka här för närmare information.

Antennarbeten i vår

Våren gör sina framsteg, och på radioklubben passade vi på att lyfta upp våra renoverade antenner, fyra stycken 6 element yagi, när vi hade möjlighet att få lyfthjälp av den tunga konstruktionen. Arbetet försvårades av kraftig blåst, så en del återstår att jobba med innan det blir radiotrafik med de uppiffade antennerna.

Kranbilen har kommit.
Arbete pågår, SM4IOZ med vit hjälm, SA4AAT med gul väst.

SSA Distriktsmöte

Onsdag 7 april klockan 19.00 blir det distriktsmöte i fjärde distriktet. Mötet kommer på grund av pandemin att hållas på JITSI, på adressen https://meet.jit.si/SSADistrikt4möte. Logga in med anropssignal. Dagordningen hittar du på ssa.se, gå till Distrikt4.

Årsmötet

Radioklubbens årsmöte gick av stapeln 25/2 utan större överraskningar. 19 medlemmar deltog i mötet. Styrelsen, med ordförande SM4MOX Allan Dahlberg i spetsen, omvaldes. Vi kunde se tillbaka på ett år fyllt av aktiviteter, trots pandemin. Andelen radiosamband, där vi hjälper föreningar med radiokommunikation, lös dock med sin frånvaro under pandemitiden. Detta har påverkat ekonomin negativt, även om bidrag från Bergslagens Sparbank minskat förlusten. Kontakterna och seminarier försiggår numera mest via videokonferenssystemet JITSI och via radio förstås.

Resultaten från SAC-testen 2020

Finland vann åter den nordiska landskampen i SAC-testen, men Lindesbergs Radioklubb med SK4EA som operatör var med och bidrog till den svenska andraplatsen. SK4EA blev bästa svenska stationen, och tvåa i Norden, i telegrafidelen för 100W stationer med enklare antennuppsättning (trebands yagi plus trådantenn). Resultaten finns på sactest.net. Diplomet för SK4EA kan du se om du klickar här.

TV-bilder från International Space Station

ISS, Internal Space station, sänder då och då TV-stillbilder till radioamatörerna, eller andra som vill titta, på jorden. Igår och idag är det en ny sådan period, se närmare på http://ssa.se . Bilderna sänds med så kallade Slow Scan, så det tar i storleksordningen en minut för bilden att skapas på skärmen. SM4FZW laddade igår ner en bild från rymdfarkosten. Signalstyrkorna var relativt goda, trots att bara en enkel antenn användes. Som synes gäller tyngdlöshet däruppe!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1670438672463136392-768x1024.jpg

Årsmöte 23 februari

Tisdag 23 februari klockan 19.00 är det dags för årsmöte i Lindesbergs Radioklubb. På grund av coronarestriktioner sker mötet på videolänk via JITSI. För den som inte kan eller vill använda JITSI kan vi koppla upp grupptelefonsamtal efter föranmälan till sekreteraren SM4EPR. Eventuella motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 15 februari.

Månadsmöte på JITSI

Tisdag 26 januari klockan 19.00 är det dags för månadsmöte, och detta hålls på JITSI på adressen jitsi.sm2ampr.net/SK4EA_Lindesberg. Välkomna!

Gillersklackrepeatern åter QRV

Repeatern på 145,600 MHz är nu åter QRV, efter att den idag har flyttats ner till Kopparbergs Radioklubbs stuga på Gillersklack. Antennen är en kvartsvågs GP. Rapporter är välkomna.

Så här isigt är det för närvarande på Gillerklack