Dekaler på DXCC diplomen

Nu har vi fått våra dekaler (endorsement stickers) till våra DXCC diplom. I mixed-klassen är det nivåerna 250 och 275 som uppnåtts, och för telefoni 200-nivån. På någon temakväll framöver kan vi prata om hur vi ska satsa framåt med detta. Att kunna nå bekräftade kontakter med 300 olika länder tycks inte ligga så långt borta. Idag körde för övrigt ett tidigare okört land i form av en kontakt med Annobon utanför Afrika, anropssignalen 3C0L.

DXCC-diplomen

Rapport från Vansbro

Höstens distriktsmöte genomfördes på hög nivå, cirka 500 meter över havet) på Hunflen utanför Vansbro. Där har Västerdalarnas Amatörradioklubb, SK4WV, sin klubbstuga, och bredvid står toppstugan som användes för mötet. Utsikten är magnifik, och det är ett underbart radioläge. Från Lindesbergs Radioklubb deltog undertecknad, SM4EPR med Gunilla, SM4PFA. Uppslutningen var inte den bästa, bara 12 deltagare räknades in. Stämningen var det dock inget fel på, och förtäringen var utmärkt.

Radiokonditionerna denna helg var inget vidare på kortvåg, men jag lyckades ha en kontakt på 40 meter från klubbstationen med DL5DXS/P, så att han nu kunde bokföra Vansbro Kommun för sitt samlande av svenska kommuner.

Mötet leddes av vår distriktsledare, Lars, SM4IVE. Intressanta punkter fanns. Bland annat diskuterades utbildning. I dagsläget är det bara känt att två klubbar i fjärde distriktet anordnar grundutbildning i amatörradio, Lindesberg och Falun. Under föregående vinter har intresserade från andra håll hört av sig angående kurs, och tyvärr fått besked att det inte finns i trakten där de bor. Möjligheten att ordna utbildning via Skype eller andra internettjänster diskuterades.

Radiosambandet vid Vansbrosimningen sköter Västerdalaklubben numera med stöd av inhyrda DMR-stationer, 80-100 stycken. Det är många meddelanden som överförs via radio vid detta arrangemang. Precis i helgen hade dessutom en DMR-repeater i 70 cm bandet satts igång. Falu Radioklubb, SK4AO, håller förutom hög aktivitet i de så kallade NAC-testerna (aktivitetstesterna på frekvenser från 28 MHz och uppåt) på med bygge av ny mastvagn. I Rättvik har landmärket kortvågsantennen vid klubbstationen i gymnasieskolan plockats ner då den hade lossnat från fästet. Från Lindesberg intresserade redogörelsen angående temakvällar i samverkan med Vuxenskolan.

Undertecknad, SM4EPR, som är sammankallande i valberedningen i fjärde distriktet påminde om att det är val av distriktsledare våren 2018, på vårens distriktsmöte. Synpunkter och förslag inför detta är välkomna till valberedningen. Förutom Mats, SM4EPR, sitter också Bo, SM4SEF, och Jan, SM4HFI, i valberedningen.

Efter mötet serverades lättare lunch. Lars, SM4IVE, visade bilder och berättade om hur han byggde och reste sin 13 meter stora parabol för månstudstrafik med mera.

I oktober firar radiofyren SK4MPI 50 år. Den kom alltså i drift 1967, och har varit till mycket stor nytta för de som trafikerar 144 MHz bandet. Jan, SM4HFI, hade med sig en miniutställning med bilder, fyrdelar och dokument från verksamheten. Efter att ha avlyssnat fyren ett otal gånger och från olika platser i vårt land, så är det intressant att se mer av vad som finns ”bakom kulissen”. Numera är ju fyren heltransistoriserad med praktiska styrfunktioner och ny modulation, PI4. Läs mer om denna på https://rudius.net/oz2m/ngnb/pi4.htm .

 

/Mats SM4EPR

Klubbstationen hos SK4WV

Stugan med mast.

Härlig utsikt

Mötet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utställning SK4MPI

SK4MPI

Ny funktionär för utgående QSL

Eric, SM6JSM, meddelar på SSA:s hemsida att han från den 1 november tar över arbetet med utgående QSL. Detta efter Janne, SM5DJZ, som skött sysslan med bravur i många år.

Full aktivitet på Öppet Hus

Olika aktiviteter förekom på öppet hus på Radioklubben ikväll. På kortvågen var det fina konditioner och vi fick kontakt med Usa, Canada, Sao Thomé (utanför Afrika) och Antarktis. På stationen i Antarktis var operatören en svensk forskare. Diskussioner och arbete runt CW-övningsprogram kablage för digital trafik, APRS-station, bygge av äldre model av sändare med elektronrör, samt planering av Jamboree on the Air. Ämnena var många för dagen.

Hjälpande radioamatörer i Karibien

Radioamatörer i USA och Karibien har haft fullt upp senaste tiden för att stötta samhället med radiokommunikation i samband med orkanerna som dragit fram där. Efter orkanen Marias framfart på Puerto Rico rekryterade Amerikanska Röda Korset genom den amerikanska amatörradioföreningen ARRL 50 operatörer som nu genomför mycket värdefull kommunikation på den hårt drabbade ön. Läs mer på ARRL:s hemsida.

 

Rally Rikspokalen

Lördag 7 oktober körs bilrallyt Rikspokalen norr om Örebro. Radioklubben SK4TL svarar för säkerhetssamband via radio. Lindesbergs Radioklubb bidrar med två operatörer och reserv.

283 DXCC

Radioklubbens status för DXCC-diplomet har nu uppdaterats hos ARRL, och är nu totalt 283 länder som vi har haft radiokontakt med och dessutom fått dessa kontakter bekräftade med QSL-kort eller genom Logbook of the World hos ARRL. Detta trots att många länder ej blivit bekräftade då vi inte lagt pengar på att skicka QSL i vanliga brevförsändelser, utan så gott som alltid bara utnyttjat byrån för QSL-befordran.

SAC SSB 14-15 oktober

SSB-delen av Scandinavian Activity Contest går 14 oktober 14.00 till 15 oktober 14.00 på kortvåg. Planer finns att aktivera SK4EA, radioklubbens station, i någon utsträckning. Är du intresserad av att delta, hör gärna av dig till SM4EPR för samordning.

JOTA med 8S4SP i Frövi

Förutom SK4EA i Nora som tidigare annonserats här, så kommer JOTA 20-22 oktober också att köras i Frövi av scouter och klubbmedlemmar med signalen 8S4SP. Om du kan bidra som operatör kontakta SM4FZW när det gäller Nora, och SM4MOZ när det gäller Frövi.

Digital trafik på SK4EA

Tisdag 19 september hölls en temakväll på ämnet digital trafik på radioklubben. Uppslutningen var stor. Avsiktligt hade inte programvara och dator testats, för att vi gemensamt skulle ta oss igenom detta. Programvaran WSJT-X laddades ner och installerades. Det visade sig vara full aktivitet på kortvågen. Tyvärr visade det sig att IC-718 inte medgav styrning av PTT via CAT-kabeln, så vi fick nöja oss med att titta på mottagna signaler. Mer elektronik i någon form behövs för kommande sändningar, så fortsättning följer.