Nytt trafiknät på 145,6875 MHz

För att bättre hålla kontakten i dessa tider av inställda aktiviteter, så startar Lindesbergs Radioklubb ett trafiknät på 145,6875 MHz över repeatern på Hälllaåsen, tisdagar klockan 19.30. Nätkontrollstation är SM4LRA, Christer. Alla som lyssnar är välkomna att checka in.

Inställt månadsmöte

Mars Månadsmöte 31/3 ställs in. Vi återkommer när det blir planerade aktiviteter. Det är inte heller ”Öppet Hus” på tisdagar, men klubbstugan är tillgänglig om man har eller lånar nyckel. Handsprit finns vid tvättfatet i köket.

Nytt i medlemssidorna

SM4KKL:s byggbeskrivning av 50 MHz mobilantenn finns nu inlagd på medlemssidorna.

LindeDagen 26 augusti

Rotary har beslutat flytta arrangemanget LindeDagen till den 26 augusti. Anledningen är restriktioner i samband med Coronaviruspandemin.

Fler inställda arrangemang

Wedevågs IF har beslutat att ställa in Wedevågloppet 2 maj, så det blir inget radiosamband för oss då. Samband Värmland ställer in sitt årsmöte 26 mars, och hoppas kunna arrangera det i början av maj istället.

DG5CST på EME

Genom SM4FZW har vi fått en bild på den nya parabolen hos DG5CST, Sebastian. Han hörs nu på EME på ett par band. Sebastian är känd sedan tidigare besök på SK4EA.

DG5CST, Sebastian

Bygge av 50 MHz antenner

Det är full aktivitet med bygge av antenner för 50 MHz på klubbkvällarna. På bilden sträcks det koppartråd som sedan platsar i glasfiberspröten. En färdig antenn ligger på bordet. Det är också planerat att bygga diplexer för inkoppling av antennen tillsammans med VHF/UHF antenn till en station.

SM4FZW, SM4EPR, SM4KKL (skymd), SM4MOX, SM4MOZ, SM4MPC. Foto: SM4IPC

SSA Årsmöte inställt

Även SSA Årsmöte i Östersund i slutet av april sällar sig till raden av inställda arrangemang. SE info på ssa.se.

Inställda arrangemang

Viruset Covid-19 påverkar även amatörradion. Distriktsmötet i Karlsborg 14 mars är inställt. Loppisen i Eskilstuna 4 april är inställd. Distriktsmötet i Mosjö 18 april är inställt. Fler återbud kan tänkas komma…

Årsmötet avklarat

Radioklubbens årsmöte 3 mars avlöpte utan bekymmer. Radioklubben kan se tillbaka på ett aktivt verksamhetsår, där arrangemanget av riksföreningens, SSA:s, årsmöteshelg i april var den största aktiviteten, både vad gäller planering, marknadsförande och genomförande. Den största radioaktiviteten var säkerhetssamband via radio vid Midnattssolsrallyt, där vi tillsamman med SK4TL Radio Team bemannade 57 operatörsplatser runt om i länet, samt bemanning av station vid basen under tävlingens fyra dagar. Varje tisdag utom helgdagar har det varit aktivitet i radioklubben, och därutöver vid tävlingar, internationell radiokommunikation, radiosamband, och liknande aktiviteter. Medlemsantalet har under fjolåret stigit med nio personer till 62 medlemmar. Fler personer som är intresserade av utveckling inom radioteknik, elektronik, dataapplikationer och radiokommunikation lokalt och internationellt är välkomna.

Lars-Åke Pettersson avslutade nu sitt styrelsearbete, och Jan-Eric Larsson invaldes som ny styrelsemedlem. Därutöver utgörs styrelsen av Allan Dahlberg (ordförande), Christer Andersson, Piia Dahlberg, Mats Ericson, Lars Fhingal och Åke Svensson. Styrelsen, liksom övriga intresserade, kommer nu att ha fullt upp med fortsatta aktiviteter. Det som dominerar i nuläget är bygge av antenner för frekvensbandet 50 MHz, och planering i samverkan med FRG och Civilförsvarsföreningen angående samhällsstöd vid krissituationer.

Smörgåstårta firar in det nya året
Några av de 17 deltagarna på mötet. SM4IPC foto