Vad är amatörradio

Amerikanska amatärradioföreningen, ARRL, har lamserat en ny film, för att informera om vad amatörradio är. Se https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=OExEEAFJ4oA

.

Distriktsmöte 28 september

Distriktsmöte i 4 distriktet hålls den 28 Sept  kl 11.00

Vi samlas för fika och mingel 10.00

Efter mötet serveras enklare lunch.

Plats: Ordenshuset Hvilan Slottsvägen 2   Forshaga

Välkomna  till Forshaga

DL4 SM4IVE samt  KSA/SK4AV

Inkomna QSL

QSL till SK4EA, SM4EPR, SM4FZW och SM4LRA har inkommit idag. Insorteras i facken idag eller imorgon. /Mats SM4EPR

Rallyrapport

Christian, SM0CRT, har skickat lite information om hans deltagande i radiosambandet vid LE Torph Memorial Rally 8 juni. Rallyt hade hela 10 specialsträckor, och vi stöttade därför Radiosamband Värmland i detta uppdrag med några operatörer. Christian skriver själv:

Dagen förlöp riktigt bra. Jag var i och försig på plats i tid innan någon annan, varvid jag körde den avstängda rallysträckan med husvagn, en inte helt vanlig företeelse tror jag! 😉

Jag fick målgången på SS7 och riggade upp radio och antenn på plats enligt anvisningar, men när allt var klart kom nya direktiv om att riva rubbet och flytta ca 200m ner i en gryta (vägskäl) som radiomässigt var svår. Från 5W och god mottagning utan brus, fick jag nu köra 50W men var ändå brusig trots extern X200 på 6 meter mast…

Lagom en halvtimme innan rallystart startade också regnandet som höll i sig genom hela loppet! 😉 Solen kom tillbaka när sista bil trillade in. 

Motstationen på starten vid SS7 var synnerligen nöjd med dagen, liksom HK. Inget strul i rapporteringarna.

Mål SS7
Riggen

Radiolådan är skapad efter inspiration från årsträffen i Lindesberg, där SSA:s sambandsansvarige höll föredrag om möjligheterna och hade dokument som visade olika riggningsmöjligheter. I lådan finns följande:

Icom ID-4100 ”FM-burk” för VHF-UHF.

Icom IC-7000 för alla moder, HF-VHF-UHF, med Daiwa korsvisande ståendevågmeter och LDG IT-100 tuner. 

För strömförsörjningen finns ett inbyggt 30Ah litiumbatteri och 230VAC till 12VDC nätaggregat. Anslutningar med laddaggregat finns också för en 100W solcellspanel, och separat (gula burken) 230VAC bensindrivet inverterelverk. 

För spänningsförsörjning av separata enheter finns i översta panelen en voltmeter, dubbla USB-ladduttag (för telefoner och paddor mm), ciggplugg (här nyttjat för att ladda / driva min handapparat ovanpå lådan) och dubbla Anderson Powerpolekontakter. Separata högtalare nyttjas till riggarna för att kunna få bra volymnivå så även övriga funktionärer hör vad som försegår i radiokommunikationen. 

Hela lådan är uppbyggd kring Anderson Powerpoleanslutningar, med West Mountain Radios EpicPWR strömnav och RigRunner för separat avsäkrad strömdistribution. Enheterna är fastbultade i lådan som har hjul och handtag för att dra med sig som en resväska. 

Antenn för VHF/UHF är Diamonds X-200 på 6m mast. En mobilvippa på magnetfot finns också på biltaket. För HF finns en G5RV för samtliga HF-band.

Filmade föredrag nu på SSA Play

Nu har filmerna från föredragen vid SSA:s årsmöteshelg i Lindesberg lagts ut på SSA:s hemsida. Föredragen är öppna för alla att titta på. Gå till https://www.ssa.se/ssa-play/ och scrolla neråt för att titta. Tack till Hans-Christian, SM6ZEM, som lagt upp dessa efter lite redigering.

Stora Björnmötet 28-30 juni

Stora Björnmötet hålls årligen på Tossebergsklätten helgen efter midsommar, i år för 54:e gången. Start fredag 28/6 kl 1730 och vi håller på till lunch på söndag 30/6.

Med sina 340 m.ö.h. är ”Klätten” ett utmärkt QTH för högre frekvenser. Medtag radio, antenner och campingutrustning. 230 V finns, men ta med egen skarvsladd för utomhusbruk. Då restaurangen i år eventuellt kommer att drivas enbart som café så kan det vara ett bra tips att ta med egen mat och dryck.

Fredag och lördag kväll grillar vi, ta med grillmat och grill. Drop in, ingen föranmälan behövs.

Platsen ligger cirka 15 km norr om Sunne i Värmland, längs väg E45. Incheckning via FM 145,500 MHz simplex eller R7.För mer information kontakta: Jonas – SM4VEY på sanamon@gmail.com, Janne – SM4UKU på 073-843 45 08

Vi ses på Klätten! 73 de SK4BM gm SM4VEY och SM4UKU

Källa: SSA-bulletinen 15 maj

Radiosamband 8 juni

Lördag 8/6 hjälper vi Samband Värmland med operatörer vid radiosambandet L-E Torph Memorial Rally i trakten av Säffle. I skrivande stund behövs ytterligare någon operatör. Kontakta Hans, SM6LWJ, telefon 070-657 8965, om du har möjlighet att hjälpa till.

Aktivitetsdag 20 maj

Måndag 20 maj har vi en aktivitet vid klubbstugan klockan 11.00. Syftet är att rensa lite i lagården, och slänga sådant som inte kommer till användning. Välkomna!

Portabeltesten

Våromgången av Portabeltesten går söndag 19 maj kl 07-11 UTC. Regler finns på contestspalten.se.

Årsmöteshelgen 12-14 april

Så har då dammet lagt sig efter SSA:s årsmöteshelg i Lindesberg. En mycket trevlig och givande tillställning där solen gav sin glans åt arrangemanget tillsammans med alla deltagare.
Det var fullt hus och gemyt på Stadshotellet fredag kväll. Verkligen trevligt att träffa en mängd bekanta personer från olika delar av landet.
Vi beklagar att köket denna kväll hade stora problem att producera mat i rimlig tid och till alla som önskade.

På lördagen var det full rulle kan man säga. Trots att mötet inträffade bara två veckor efter Eskilstunaklubbens stora loppis uppskattar vi att det var väl över tvåhundra besökare, vi lyckades i alla fall få 160 inskrivna i gästboken.
Radioklubben hade mobiliserat 39 funktionärer för att serva arrangemanget, hålla igång vårt café, köra transporter med mera.
Det hade verkligen inte varit svårt att få folk att ställa upp, mest utmärkande var SM0CRT som önskade hjälpa till och då såg det som en självklarhet att bli medlem i klubben också.
Tack vare den goda uppslutningen och andan blev grannklubbens, SK4TL:s, förfrågan om vi behövde hjälp besvarad med nej, förutom då några som är medlemmar i båda klubbarna.

Vårt mål var att ha föreläsningar bara i den stora aulan, men intresset från föreläsare var större än så, så det blev några parallella seminarier som också drog bra med åhörare.
Det var hög klass på föreläsare och föredrag, tycker jag, så det känns som det blev ett givande utbud för kompetensutveckling.
13 personer deltog i medföljarprogrammet till keramikverkstaden i Järle, vidare till modellbygget av Lindesberg från förr samt ett besök på Plantmarknaden med frågestund hos Marco Åkesson.
Kommentarerna efteråt var genomgående mycket positiva.
Det blev också god uppslutning hos Elisabeth Lingenäs för fri hudvårdskonsultation.

Utställningen var kanske lite begränsad, men det fanns desto mer tid att grotta ner sig i produkterna från de firmor som var där. SSA och DARC var på plats, och SK4EA passade på att utnyttja SM3NXS:s tjänster med granskning av QSL för uppgradering av vårt DXCC-diplom.
Glas med gravyrtext/bilder samt muggar med bilder fanns att köpa. Vaser med gravyr blev också present till de föreläsare som bidrog.

Kvällens bankett på Stadshotellet hade 88 anmälda, varav 86 dök upp. Vi genomförde där dragningen på vårt stora lotteri, där generösa sponsorer gjorde att prisbordet var riktigt späckat. Alla vinsterna har nu avropats, det återstår endast några enstaka att lämna ut.

På söndagen var det dags för SSA:s årsmöte, med 64 närvarande medlemmar.
Det var inga större överraskningar. Valen förlöpte utan överraskningar. Ny medlem i valberedningen är Jörgen, SM3FJF. Mötet godtog styrelsens svar på inlämnade motioner.
Inget färdigt förslag för nästa årsmöte fanns, men medlemmar i Jemtlands Radioamatörer avsåg att undersöka möjligheterna.

Såväl under som efter mötet har vi fått positiv feedback från många håll, och det är skönt att ha med sig i klubbens fortsatta aktiviteter.

Vi är tacksamma även för våra huvudsponsorer SSA och Bergslagens Sparbank, vars bidrag tidigt utgjorde en ekonomisk stabilitet och trygghet för vårt åtagande.
Nedan finns bilder tagna under lördagen. Fotograf är Åke, SM4KKN. Copyright Lindesbergs Radioklubb!
Vi har också filmer från föredrag på gång, och det återkommer vi snart med. Tyvärr var det tekniska problem i skolans utrustning under det första föredraget som Dag, SM4DSQ höll, så det kommer inte att förekomma någon film därifrån.

Till slut ett tack till alla som gett oss möjligheten och som gjort det till vad det var. Tack till SM3WMU som genom åren tjatat på att Lindesberg vore en bra plats för årsmötet, och till DL4, SM4IVE, som nu konkret tog upp frågan med oss.