Årets JOTA genomförd

Återigen har Lindesbergs Radioklubb hjälpt scouter under årets JOTA/JOTI helg med att skapa kontakter över radion. I Södra Lövåsen utanför Lindesberg upprättade vi två kortvågsstationer och en VHF-station. Anropssignalen SK4EA användes. 20 scouter och en dryg handfull ledare från länet deltog i aktiviteten. Vi erbjöd telegrafiövning, telefoniprat med andra scoutstaioner och digital trafik. I Frövi erbjöds scouter i Equmenia aktiviteter vid den upprättade stationen 8S4SP. Allt avlöpte programenligt. Det var sista året som det fanns möjlighet att utan byråkratiskt krångel (Läs: särskilt tillstånd) använda högre effekter för en säker kommunikation. Från första november kräver PTS tillståndsansökan för hög effekt, vilket då kan krävas en ny varje år, eftersom platsen för aktiviteten varierar.

/Mats SM4EPR

Radiorummet i Södra Lövåsen. SM4MPC och SM4FZW.

SAC telefoni

SK4EA aktiverades av SM4IPC. Även SM4LRA var igång i tävlingen. Ett par mindre bidrag i den nordiska landskampen blev resultatet.

Årsmötesplanering fortskrider

Igår var det lite trångt i klubbens mötesrum när arrangemanget av SSA:s årsmöteshelg diskuterades. 19 medverkande personer gjorde att det var svårt för alla att nå fram till bordet, men stämningen var ändå god.

Fläckfritt distriktsmöte

Lördag 29 september arrangerade Lindesbergs Radioklubb och distriktsledaren, SM4IVE Lars, distriktsmöte i Lindeskolans lokaler. 20 deltagare var på plats. Diskussionerna rörde det nya regelverket, som gäller från 1 november, med tillståndskrav för amatörradiosändare över 200 W, samt möjligheter till utbildning och att avlägga prov för de som vill ta amatörradiocertifikat. Gott om tid fanns till mingel och allmänna diskussioner. Som sista punkt pratade Christer, SM4LRA, om solen och dess inverkan på jonosfären och radiovågornas utbredningsmöjligheter. Solen är ju för närvarande i det närmaste fläckfri, så det epitetet får beteckna mötet denna gång.

/Mats SM4EPR

SM4LRA och solar ham

 

JOTA 19-21 oktober

Tredje helgen i oktober är det återigen dags för JOTA/JOTI, som betyder Jamboree (Scoutträff) on the Air respektive on the internet. Radioklubbens medlemmar deltar med två stationer, 8S4SP i Frövi, och SK4EA i Södra Lövåsen, Lindesberg. Fler operatörer efterlyses, främst till stationen 8S4SP. Kontakta Lars-Åke SM4MOZ.

QSL-kort från 300 länder

Amatörradiostationen på Lindesbergs Radioklubb, SK4EA, har nu bekräftade kontakter med 300 länder i världen. Antalet grundar sig på den landindelning som används för det amerikanska DXCC-diplomet. Ytterligare 11 länder är kontaktade, men skriftlig bekräftelse med så kallade QSL-kort saknas ännu. Uppgradering av SK4EA:s uppgifter hos diplomutgivaren ARRL kommer att ske när ytterligare någon eller några bekräftelser inkommit.

/Mats SM4EPR

SAC CW 2018

Undertecknad deltog i Scandinavian Activity Contest på telegrafi den gångna helgen, i klassen för 100 W stationer. Tävlingen håller på 24 timmar, och man ska kontakta så många stationer och länder som möjligt under den tiden. Jag unnade mig tre timmars nattvila under dessa 24 timmar. Det blev 1079 kontakter. På bilden nedan ses vilka band kontakterna fördelar sig på, och hur många länder som kontaktats på respektive amatörband. Det hela flöt på bra, även om konditionerna var lite skrala stundvis. Vi befinner oss ju i ett minimum av solfläcksaktivitet, vilket inverkar på möjligheterna. Roligaste överraskningen var i alla fall att bli uppropad av ZM4T på Nya Zeeland på 80 metersbandet på söndagmorgonen. Det var en stor överraskning. Alla resultat har inte kommit in ännu, och granskning av resultaten återstår, men just nu är placeringen fjärde i Skandinavien och första i Sverige.

/Mats SM4EPR

Loppis Ölmbrotorp 22/9

Lördag den 22 september är det dags att bege sig till Ölmbrotorps Folkets Hus och SK4TL hamloppis. Fika och enklare förtäring finns. Insläpp för köpare sker kl 11.00. Bord bokas hos sm4rgd@gmail.com . Mer info på SK4TL:s hemsida.

D-åpp mmmed TÅÅÅÅÅRTA!!!!

Hej !
Gör klubben en tjänst och kom och hjälp oss att bli av med den tårta som serveras till kaffet tisdagen den 18 september:

Välkomna skall ni vara, önskar SM4LRA / Christer

 

Distriktsmöte lördag 29 september

Lindesbergs Radioklubb och DL4 inbjuder till fjärde distriktets höstmöte Lördag 29 september på Lindeskolan i Lindesberg. Gatuadressen är Nyborgsgatan 1. Kaffe/te/dricka med smörgås serveras från klockan 10.00. Inlotsning på 145,6875 MHz över repeatern SK4EA. Mötet börjar klockan 11.00. Efter mötet serveras lätt lunch. Därefter kommer Christer SM4LRA att prata om Rymdväder/Vågutbredning. Lindesbergs Radioklubb SK4EA och DL4, SM4IVE, Lars Pettersson.