Diplexer 3,5-52/144-438 MHz

Förutom byggprojekt kvartsvågsantenn med eventuellt ringbasjordplan, så har vi under senaste årets byggkvällar jobbat runt en diplexer som skulle kunna vara användbar i sammanhanget, till exempel vid radiosamband. Många prototyper och många mätningar har det varit efter vägen. Vi har efter den hårda men lärorika vägen råkat ut för ett felaktigt kopplingsschema från en betrodd internetkälla, svårigheten att använda kretskortslaminat som byggbas, användning av simuleringsprogram utan adekvata hjälptexter, och vi har fått lära oss betydelsen av korta anslutningar på VHF/UHF-frekvenser.

Slutet gott, allting gott hoppas vi nu, då den senaste prototypen uppvisar fullt acceptabla värden för en amatörbyggd diplexer. Genomgångsdämpningen har uppmätts till lägre än 0,6 dB, Isolationen mer än 33 dB och SWR 1:1,2 eller lägre.

Den här diplexern har tillräckligt bra isolation för att fungera både med en radio till två antenner, och till en antenn och två stationer. Vill man bygga en diplexer bara för en radio med två antenner kan man göra det enklare med färre komponenter. /SM4EPR

Diplexern i närbild

Comments are closed.