Rallyrapport

Christian, SM0CRT, har skickat lite information om hans deltagande i radiosambandet vid LE Torph Memorial Rally 8 juni. Rallyt hade hela 10 specialsträckor, och vi stöttade därför Radiosamband Värmland i detta uppdrag med några operatörer. Christian skriver själv:

Dagen förlöp riktigt bra. Jag var i och försig på plats i tid innan någon annan, varvid jag körde den avstängda rallysträckan med husvagn, en inte helt vanlig företeelse tror jag! 😉

Jag fick målgången på SS7 och riggade upp radio och antenn på plats enligt anvisningar, men när allt var klart kom nya direktiv om att riva rubbet och flytta ca 200m ner i en gryta (vägskäl) som radiomässigt var svår. Från 5W och god mottagning utan brus, fick jag nu köra 50W men var ändå brusig trots extern X200 på 6 meter mast…

Lagom en halvtimme innan rallystart startade också regnandet som höll i sig genom hela loppet! 😉 Solen kom tillbaka när sista bil trillade in. 

Motstationen på starten vid SS7 var synnerligen nöjd med dagen, liksom HK. Inget strul i rapporteringarna.

Mål SS7
Riggen

Radiolådan är skapad efter inspiration från årsträffen i Lindesberg, där SSA:s sambandsansvarige höll föredrag om möjligheterna och hade dokument som visade olika riggningsmöjligheter. I lådan finns följande:

Icom ID-4100 ”FM-burk” för VHF-UHF.

Icom IC-7000 för alla moder, HF-VHF-UHF, med Daiwa korsvisande ståendevågmeter och LDG IT-100 tuner. 

För strömförsörjningen finns ett inbyggt 30Ah litiumbatteri och 230VAC till 12VDC nätaggregat. Anslutningar med laddaggregat finns också för en 100W solcellspanel, och separat (gula burken) 230VAC bensindrivet inverterelverk. 

För spänningsförsörjning av separata enheter finns i översta panelen en voltmeter, dubbla USB-ladduttag (för telefoner och paddor mm), ciggplugg (här nyttjat för att ladda / driva min handapparat ovanpå lådan) och dubbla Anderson Powerpolekontakter. Separata högtalare nyttjas till riggarna för att kunna få bra volymnivå så även övriga funktionärer hör vad som försegår i radiokommunikationen. 

Hela lådan är uppbyggd kring Anderson Powerpoleanslutningar, med West Mountain Radios EpicPWR strömnav och RigRunner för separat avsäkrad strömdistribution. Enheterna är fastbultade i lådan som har hjul och handtag för att dra med sig som en resväska. 

Antenn för VHF/UHF är Diamonds X-200 på 6m mast. En mobilvippa på magnetfot finns också på biltaket. För HF finns en G5RV för samtliga HF-band.

Comments are closed.