Månadsmöte december

Månadsmötet i december var som vanligt samplanerat med Luciakaffe. Förutom rapporter från olika aktiviteter och kontakter, så planerades det vidare för kommande sambandsuppdrag vid Bergslagsrallyt och Rally Sweden. God saffranskaka fick vi av SM4KKL med XYL, till det avslutande kaffet. Vid det laget rullade anekdoterna och diskussionens vågor vidare i behaglig ton.

[…]

Nytt i länklistan, SM4XBC

I länklistan finns nu länk till SM4XBC:s hemsida. Du hittar där en del matnyttigt om D-star med mera. Det finns också nyttiga länkar.

Luciafika 12 december

Tisdag 12 december är det månadsmöte med sedvanligt Luciafika på radioklubben. Vi träffas klockan 19 som vanligt. Välkomna!

APRS-föredrag

För den som vill veta mer om APRS kommer här en länk till ett föredrag som Patrik, SA3PJN, höll på Jämtlands Radioamatörer, SK3JR, tidigare i år.

TX Factor

Nytillagt i länklistan är TX Factor, där du finner engelska videoproduktioner om amatörradio. 19 avsnitt har publicerats från starten för fyra år sedan. Ta en titt!

Dokument om Nödsamband

På SSA:s hemsida, under Dokument/Sektioner/Nödtrafik ligger ett dokument om Nödsamband. Det är en översättning och bearbetning för svenska förhållanden av IARU:s dokument i ämnet. Det är intressant läsning för alla som vill förbereda sig för att vara en resurs vid en eventuell nödsituation.

[…]

Ny satellit AO-91

Vill du lyssna på en amatörradiosatellit? AMSAT i Nord-Amerika har släppt en satellit med namn RadFxSat och numreringen AO-91. Ställ in mottagaren på 145,960 MHz, trafiksätt FM. Justering på några kHz upp eller ner kan behövas på grund av doppler-effekten. Titta till exempel på N2YO:s hemsida för satellitspårning. Där ser du en karta där satelliten […]

Riggstyrning från dator

Nu är kopplandet för att styra vår kortvågsstation IC-718 från datorn helt klart. Det är olika delar i kopplingen. Från com-porten går kablar till ICOM:s interface CT-17 för omvandling från datorns gränssnitt RS-232 till radions CI-V. Genom denna kan de flesta av radions funktionsinställningar regleras. Från com-porten går också via optokopplare anslutningar för PTT-styrning och […]

Månadsmöte halvvägs till himlen

På det välbesökta månadsmötet i november rapporterades bland annat om avslutat arbete med inkopplingar för digital kommunikation, om pågående arbete med QSL-kort och DXCC-diplom, och kommande radiosambandsuppgifter efter årsskiftet. Efter mötet visade Lars, SM4IVE, sin all-sky kamera, där han tar bilder på himlavalvet under dygnets mörka del. Bilderna kan ses som filmer på hans hemsida, […]

Please your Grid Square

Under 2018 kanske du i samband med dina internationella radiokontakter får frågor om din ”Grid Square”. Den amerikanska amatörradioorganisationen, ARRL, organiserar nämligen International Grid Chase 2018, där det gäller att kontakta så många av dessa som möjligt via amatörradio. Grid Square kallas på svenska lokatorruta, och är i vårat fall i Lindesberg JO79. För mer […]